zgłoś błąd lub sugestię

Mąka orkiszowa pełnoziarnista (Bio Planet)

5.00
średnia ocena na podstawie 1 opinii
Ten produkt znajdziesz w tych kategoriach: Zobacz inne produkty firmy:
Informacje o produkcie

Pszenica orkisz to jedna z najstarszych odmian zboża. Już w czasach starożytnych uprawiana i ceniona za swoje walory. Rzymianie uznawali orkisz za pokarm dający siłę, stąd często był on spożywany przez gladiatorów i zawodników igrzysk.

Obecnie orkisz jest spotykany na uprawach reliktowych, w systemie rolnictwa ekologicznego.

Orkisz wzmacnia ciało, zapewnia dobra krew i pogodne usposobienie. Pomaga przy zmęczeniu, spadku wydolności, problemach z sercem i układem krążenia, przy angina pectoris, alergiach, utrudnionej przemianie związków wapnia, przy wzmożonej podatności na infekcje, chorobach wątroby i nerek, by wymienić tylko niektóre. Działa "rozgrzewająco", wspomaga, więc krążenie, jest "tłusty", więc przyczynia się do poprawy funkcjonowania systemu nerwowego, dzięki zawartości podstawowych aminokwasów jest "wysokowartościowy, powoduje prawidłowe trawienie i lepsza budowę tkanki mięśniowej, "zapewnia dobra krew" i jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój oddziałującym na psychikę.

Ziarno orkiszu zawiera duże ilości białka, błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, witamin, biopierwiastków. Orkisz ma łagodny, przyjemny smak i jest łatwostrawny. Spożywany trzy razy dziennie w połączeniu z określonym sposobem odżywiania zwiększa odporność i usuwa toksyny. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy starzenia się. Orkisz, jako pokarm dodający sił, cenili sobie słynący z waleczności Germanie zamieszkujący w dawnych czasach Europę. Spożywa się go w postaci ziarna, kaszy, maki, pieczywa, makaronu, płatków, otrąb, kawy, syropu. Można przyrządzać kluski, naleśniki, pizze, masło, pasty, zasmażki, sosy, sałatki, słodycze, mleko, zupy lecznicze.

Przykładowe wartości odżywcze dla 100g mąki:

  • wartość energetyczna - 1652 kJ
  • białka - 12,1 g
  • węglowodany - 75,0 g
  • tłuszcz - 1,7 g

 

 Filtruj: 
Bardzo, bardzo, bardzo polecam!
dodano: 24-01-2010, 17:46
Ostatnio kupuję mąkę orkiszową taką jak na pierwszym obrazku - firmy Bio Planet. Akurat taka jest w pobliskim Piotrze i Pawle, ale nie przywiązuję do tej marki jakiegoś większego sentymentu.

Jestem ogromnym zwolennikiem tego produktu! Orkisz ma to do siebie, że jest pieruńsko odporny, wytrzymały, rośnie nawet na słabej glebie, nie trzeba go nawozić, nie trzeba go pryskać, więc jest z założenia ekologiczny.
Niestety, plon z hektara nie jest wystarczająco wysoki - nieco powyżej 2 ton z hektara, podczas gdy zwyczajnej przenicy z tego samego areału zbiera się nawet 8-10 ton, w zależności od odmiany i intensywności działań "ochronnych" czyli oprysków.

Dlatego orkisz oscyluje gdzieś między marginesem a niebytem ;)

Orkisz zawiera więcej białka niż mąka pszenna. Gluten w nim zawarty jest lepiej przyswajalny. Zawiera więcej cynku (wpływa on m. in. na mineralizację kości, odporność, tempo wzrostu), miedzi (m. in. przeciwdziała niedokrwistości), selenu (pozytywny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy (pomaga w walce z nerwowością, przemęczeniem). Zawiera kwas linolenowy - jeden z kwasów omega-3. Zalety można wymieniać i mnożyć. Jest polecany np. dla chorowitych dzieci.

Uważam, że pełnoziarnista mąka orkiszowa to świetny produkt zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Ma troszkę inny smak od zwykłej mąki pszennej, ale jak najbardziej do zaakceptowania. Moja 2-letnia córka, dość wybredna w kwestiach jedzenionych, przestawiła się bez problemu. Z mąki orkiszowej robię jej kluseczki lane do rosołku, placuszki, ... , gdzie się da :)

No, do ciast używam jeszcze zwykłej pszennej, troszkę z powodu wysokiej ceny mąki orkiszowej (a ciacha piekę na okragło), a dwa że nie mogę się zabrać za eksperymentowanie jak wyszedłby piernik z mąki orkiszowej ;)

Bardzo, bardzo polecam!
Zalety:
Z założenia uprawiane bez nawozów i oprysków - bo nie wymaga,
Prymitywne zboże,
Świetne wartości odżywcze,
Błonnik, dużo białka, miedź, selen, cynk - wg mnie świetne dla dzieci!
Wady:
Drogie :(
Czy ta opinia jest pomocna? (11)
 
Najczęściej wyszukiwane w tej kategorii
Żywność TOP 5
Guseppe, pizza, różne smaki
108 opinii, 32 zdjęcia
California Rose
17 opinii, 3 zdjęcia
Ekstra Pomorski dla rodziny
3 opinie, 3 zdjęcia
Żywiec Zdrój Cytrynowy, Jabłkowy, Pomarańczowy, Truskawkowy
40 opinii, 19 zdjęć
Paluchy Beskidzkie Serowo-Solone
3 opinie, 10 zdjęć
Ostatnie opinie